Efectul radiatiilor: tumorile multiple

Efectul radiatiilor: tumorile multiple

Expunerea la radiatii are diferite efecte periculoase asupra organismului, printre care si tumorile. Si totusi, de-abia acum oamenii de stiinta au reusit sa evalueze in ce masura ea poate influenta riscul de a dezvolta mai multe forme de cancer.

Primul studiu la scara larga asupra relatiei intre doza de radiatie absorbita si riscul de tumori multiple printre supravietuitorii bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki a scos la iveala existenta unui asemenea risc la dezvoltarea primei si a unei a doua tumori. „Am descoperit ca persoanele expuse radiatiilor care au dezvoltat o tumoare aveau si un risc ridicat de a dezvolta una ulterioara, risc similar in cazul tumorilor solide si leucemiilor, si independent de varsta, de gradul de expunere si de timpul trecut intre aparitia primei si celei de-a doua tumori”, a comentat Li, unul dintre autorii studiului, epidemiolog in cadrul „Public Health Sciences Division” de la Hutchinson Center.

Legatura dintre expunerea la radiatie si riscul dezvoltarii unei a doua tumori a reiesit a fi deosebit de semnificativa in cazul acelor neoplazii foarte sensibile la acesti agenti, cum sunt tumorile la plamani, colon, san, tiroida si vezica, precum si leucemia.
Sursa: Le Scienze

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

  1. Trackback: Efectul radiatiilor: tumorile multiple - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: