Acestea sunt cele mai vechi bai romane din Asia Mica

Acestea sunt cele mai vechi bai romane din Asia Mica

O echipa de arheologi condusa de reputatul profesor Marc Waelkens a descoperit in urma unor sapturi din zona orasului antic Salgassos, de pe teritoriul Turciei de astazi, ruinele celor mai vechi bai construite de romani in aceste locuri.

Pana la data acestei descoperiri epocale, lumea stiintifica era convinsa ca cele mai vechi bai romane din Asia Minor erau Baile Capitos din Milet, construite in timpul domniei imparatului Caludius (41-57 d.Hr.).

Baile descoperite la Salgassos sunt mai mici ca intindere si dotari decat cele din Milet, insa au fost construite in preajma anilor 10-30 d.Hr., cu toate ca cercetatorii sunt inclinati sa creda ca au fost amenajate chiar mai devreme, in timpul domniei imparatilor Augustus sau Tiberius.

Baile romane erau alcatuite dintr-o succesiune de piscine cu apa calda, urmata de o piscina cu apa fierbinte si incheindu-se cu o alta piscina umpluta cu apa rece. Fiecare piscina era folosita in mod separat, etapele imbaierii fiind denumite sugestiv „tepidarium”, „caldarium” si „frigidarium”. Frigidarium avea atasat un bazin special destinat exclusiv inotului, denumit, cum altfel, „natatio”.

Sursa: ScienceDaily

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: