Uleiul de masline previne colita ulceroasa

Uleiul de masline previne colita ulceroasa

Un consum constant si adecvat de ulei de masline poate preveni colita ulceroasa: este copncluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la University of East Anglia, prezentata in cadrul unei conferinte pe tema bolilor digestive, in curs de desfasurare la New Orleans, Statele Unite.

Colita ulceroasa – a carei incidenta este de 60-70 cazuri la 100.000 de locuitori -, este o boala inflamatorie care ataca intestinul gros, provocand dureri abdominale si diaree. In cadrul studiului lor, cercetatorii americani au examinat peste 25.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani, deja inrolate in EPIC (European Prospective Investigation into Diet and Cancer), desfasurat din 1993 pana in 1997.

In 2004, 22 dintre participanti au dezvoltat o colita ulceroasa; confruntand datele privitoare la dieta acestora cu cele ale subiectilor sanatosi, oamenii de stiinta au descoperit un risc cu 90% mai scazut de a dezvolta aceasta boala la cei care au consumat cantitati ridicate de acid oleic.

Acidul oleic este un acid gras monosaturat, prezent intr-o masura deosebit de ridicata in uleiul de masline. „Acidul oleic pare a preveni dezvoltarea colitei ulceroase blocand acei compusi chimici care in intestin agraveaza starea de inflamatie caracteristica acestei patologii”, a explicat Andrew Hart, unul dintre autorii atudiului. Specialistul a mai estimat ca circa jumatate din cazurile de colita ulceroasa ar putea fi prevenite prin consumul unor cantitati mai mari de acid oleic.

Sursa: Le Scienze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: