FENOMENE EXTREME PE GLOB: AER


Tornade
Pentru ca un vartej – o spirala de vant, de forma unei palnii – sa fie clasificat drept tornada, trebuie sa fie in contact atat cu solul, cat si cu norul de furtuna de deasupra sa.

Nu exista fenomen natural mai inspaimantator decat o tornada. Twister-ele, asa cum au ajuns sa fie denumite, apar aproape fara nici un fel de avertisment, in orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce in orice luna a anului, in cazul in care exista conditii propice.
Pentru ca un vortex – un vartej de aer spiralat, de forma unei palnii – sa fie clasificat drept tornada, trebuie sa fie in contact cu solul si cu norul de furtuna de deasupra acestuia. Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar palnia poate avea si 1,5 km latime.
Tornadele se produc atunci cand curenti de aer cald si rece se ciocnesc si creeaza o zona de rotatie, cu presiune atmosferica scazuta. Aerul dintr-un front cu presiune scazuta are tendinta naturala de a se ridica, creand un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul sau, de la nivelul solului, facandu-l sa se roteasca din ce in ce mai rapid.
Intensitatea unei tornade se masoara pe Scara Fujita:
Tornada F1 – Vantul are viteze intre 115 si 180 km/h. Chiar si aceste tornade pot sa smulga tigle de pe acoperisuri si sa impinga de pe drum masinile in miscare.
Tornada F2 – Vantul are viteze intre 181 si 250 km/h. Tornada poate smulge cateva acoperisuri de case si distruge rulotele (locuintele mobile) intalnite in drumul sau.
Tornada F3 – Vanturi cu viteze intre 251 si 330 km/h. Sunt dezradacinati chiar si arbori masivi, iar zidurile si acoperisurile cladirilor solide sunt smulse precum niste bete de chibrit.
Tornada F4 – Vanturi cu viteze intre 331 si 415 km/h. Locomotive si camioane articulate de 40 tone sunt aruncate in aer ca niste jucarii.
Tornada F5 – Vanturi cu viteze intre 416 si 510 km/h. Masinile sunt aruncate prin aer ca niste pietre, pe distante de sute de metri. Cladiri intregi pot fi desprinse de la pamant. Forta tornadei este similara cu cea a unei bombe atomice.
 Uragane
Un uragan de gradul 1 poate provoca anumite pagube in recolte, dar un uragan de gradul 5 loveste cu alarmanta viteza de 280 km/h, ridicand in aer chiar si obiecte foarte grele.

Unde se produc: SUA, India si Pacificul de Vest
Numar de aparitii pe an: Aproximativ 50
Dimensiuni: Diametru intre 100 km si 1.900 km, inaltimi de pana la 16 km
Viteza: Cel putin 120 km/h
Putere: kilowatts (de 8.000 de ori cantitatea de energie generata in Statele Unite intr-o singura zi)??1,6 x 10
Viteza maxima: 280 km/h
Victime: Numarul maxim de victime inregistrat pana acum in urma unui uragan a fost de 300.000, in Bangladesh, in 1970.
Uraganele se formeaza deasupra apelor Atlanticului. Cele care incep in Pacificul de Vest sunt numite taifunuri, iar cele din India, cicloane. Oricare ar fi denumirea sa, un uragan are intotdeauna aceleasi caracteristici. Este o furtuna de proportii uriase, care arata ca o gogoasa cand este vazuta de deasupra, aducand cu sine vanturi foarte puternice, tunete si fulgere, precum si ploi torentiale. Un uragan de gradul 1 provoaca oarecare pagube in recolte, in timp ce un uragan de gradul 5 izbucneste in rafale cu alarmanta viteza de 280 km/h, ridicand in aer obiecte foarte grele si provocand distrugeri masive in calea sa.
Uraganele se formeaza deasupra suprafetelor mari de ape calde, cu temperaturi de peste 26°C. Aerul cald care se ridica din ocean condenseaza pe masura ce se ridica, eliberand energia latenta care formeaza un ciclon tropical. Taifunul tinde sa fie mai puternic decat uraganul, pentru ca acumuleaza mai multa energie in drumul sau peste apele Pacificului, care este mai mare decat Atlanticul.
 Meteoriti prabusiti pe Pamant
Fragment din meteoritul care a aterizat in 1920 in Hoba, Namibia.
Unde se poate produce fenomenul: In toata lumea
Numar de aparitii pe an: Meteoriti cu greutatea aproximativa de 10 g cad pe Pamant anual, datele statistice indicand aproximativ 1 meteorit pe 2.590 kilometri patrati.
Dimensiuni: Difera – de la mici particule la corpuri de sute de tone.
Viteza: Viteza medie este de aproximativ 100 km/h.
Viteza maxima: 8.400 km/h cand patrund in atmosfera Pamantului.
Victime: Nu au fost inregistrate pana acum victime omenesti in urma coliziunii unor meteoriti cu Pamantul.
Meteoritii sunt numiti adesea „stele cazatoare”, pentru ca in cadere lasa in urma lor o dara de lumina, atunci cand trec arzand prin atmosfera Pamantului. Meteoritii sunt bucati de materie din spatiul cosmic, care sunt prinse in atmosfera noastra. Cei mai multi meteoriti se pulverizeaza si sunt complet inofensivi. Altii cad ca niste pietre aruncate de pe o cladire mai inalta. Acestia pot produce un oarecare soc, mai ales daca ii vedeti trecand prin acoperisul casei sau aterizand pe capota masinii dv. ! Din fericire insa, meteoritii de dimensiuni mai mari sunt aparitii rare. In medie, un singur meteorit cu diametrul mai mare de 1 metru ajunge pe Pamant in fiecare an. Cel mai mare meteorit care a aterizat intact a fost denumit Hoba West. Cantarea 60 tone si a fost descoperit in Namibia, in 1920. Meteoritii care se pare ca provin de pe Marte contin resturi de materie organica, ceea ce sugereaza ca Marte a avut un climat mai cald si mai umed in urma cu aproximativ 3 miliarde de ani.

Discovery.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: