Vechile Asezaminte Udricani

Mergand pe Strada Sf.Vineri, mai sus de Piata Unirii, si de acolo luand-o pe Strada Clucerul Udricani ajungem la Biserica Udricani. In spatele acesteia se vad niste case scunde si batrane:

Inscriptia de pe zidul casei ne instiinteaza, in grafia acelui secol:„Institutul de binefacere claditu cu fondurile santiei salle protoereulu judetului ilfovu TEODOR ICONOMU pentru memoria sa si a consoartei salle ECATERINA 1877

Casele au avut deci functiunea de asezamant de binefacere.Constructia a fost amenajata in 1877, anul Razboiului de Neatarnare, ca azil pentru vaduvele de razboi.

In chiliile Bisericii Udricani, ctitorita de jupan Udrecan Clucerul la 1735, a functionat de la inceput o Scoala Romaneasca, una din primele scoli din Bucuresti. La vremea aceea mai existau doar Scoala de la Sf. Sava si cea de la Biserica Sf. Gheorghe Vechi.
Lectiile se tineau in curtea bisericii, iar cand ploua, dascal si elevi se refugiau „sub pridvorul bisericii, in clopotnita sau in camera paracliserului”.

Scoala romaneasca in aer liber (1842, gravura in lemn).

Scoala de la Udricani este  mentionata de Ion Ghica in „Scrisori catre Alecsandri” :
„Primprejurul bisericii, in mahala, intre livezile de meri, de peri si de duzi, se zareau vreo10-15 invelisuri cu streasina iesita ca o umbrela, sub care locuiau cativa cavafi, croitori, islicari si cojocari; acestia cand plecau la pravalie isi trimiteau copiii la dascalul Chiosea, ca sa nu strengareasca pe ulita…”
Aici au invatat carte, intre altii, boierii Vacaresti, logofatul Greceanu, Ion Heliade si Anton Pann.

Scoala Romaneasca, impreuna cu o scoala de caligrafie, un azil pentru oameni saraci sau in varsta si cu Institutul de binefacere construit mai tarziu pe terenul bisericii au format Asezamintele Udricani.

Casele Institutului de binefacere si casa parohiala de alaturi vor fi in curand daramate pentru a face loc unor constructii noi, conform unui proiect ce intentioneaza refacerea Asezamintelor Udricani.

Autor: Cristina Iosif
sursa:bucurestii vechi si noi
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: