Destinul dramatic al strazii Antim

Strada Antim din Capitala are o poveste aparte, printre celelalte strazi afectate de tavalugul demolarilor din anii ’80 in zona Centrului Civic. Iata pozitia ei pe harta din 1969:

Numele i se trage de la Antim Ivireanul (1650-1716), carturar si fost mitropolit al Tarii Romanesti in perioada 1708-1716. Era de fel din Iviria, localitate situata in Georgia (Gruzia) si a fost adus la noi in tara de catre Constantin Brancoveanu.

Strada Antim se intindea intre str. Sfintii Apostoli si Calea Rahovei, pe o lungime de circa 1 km. Iata cum arata inceputul strazii de pe blocul turn din Piata Natiunile Unite (numita anterior Piata Splaiului):

Fotografia e facuta imediat dupa cutremurul din martie 1977 de catre arhitectul Gh. Leahu.

Dupa primii 100 de metri, cotea la stanga, sub un unghi de circa 120 grade. Imediat dupa acel colt se afla scoala 122, o cladire stas cu 2 etaje, model sovietic, cum erau majoritatea scolilor de la noi. Din pacate, ea s-a aflat fix pe traseul viitorului bulevard al Victoriei Socialismului (actual Unirii), asa ca nu s-a putut face nimic pentru salvarea ei. Iata si o alta imagine a scolii, din unghiul opus:

In dreapta scolii se mai afla o vila, apoi urma cladirea Sfantului Sinod (foto Dan Vartanian 1982):

Manastirea Antim fusese construita intre 1713-1715 de mitropolitul Antim Ivireanul si cuprindea biserica, palatul sinodal, cuhnia si chiliile calugarilor. Iata o imagine in acuarela surprinsa in 1985 de pictorul si arhitectul Gh. Leahu (din cartea sa Bucurestiul disparut):

Dupa cum spune autorul, cuhnia a fost demolata, chiliile au suferit anumite transformari, iar Palatul Sf. Sinod, in greutate de 9000 de tone a fost mutat cu 28 metri mai spre sud-vest, pentru a face loc blocurilor de pe noul bulevard. Iata cum arata zona in prezent (foto Gh. Leahu 1994):

Biserica Antim a ramas pe loc, in spatele blocurilor din centrul civic, care o domina prin inaltimea lor (acelasi autor):

Dupa manastire, era intersectia cu str. Justitiei, iar vizavi se afla Scoala Poinarescu (imagine de pe Webshots – 1980)

Dincolo de scoala se gaseste singurul segment al strazii ramas intreg (foto Dan Perry 1994):

Cladirea din dreapta se vede si dintr-un alt unghi (foto Dan Vartanian):

In zona cu copaci unde “opereaza” excavatorul a fost adus Schitul Maicilor, dupa translare, iar imobilul acoperit cu iedera, din dreapta, de la nr. 49, a scapat de demolare (pe vremuri apartinuse intreprinderii Tehnometal).

Putin inainte de acest loc, pe partea opusa a strazii, exista o intrare numita tot Antim (foto Dan Vartanian):

In continuare, strada Antim se intersecta cu strada Palas, cladirea de pe colt cu acoperis ascutit aflandu-se la nr. 46 (foto Dan Vartanian)

Pe partea stanga, urma intersectia cu str. Libertatii, apoi cu Zebrului. Avem si o imagine panoramica din timpul demolarilor (Dan Vartanian):

Intre cele 3 strazi (Antim, Libertatii si Zebrului) se forma un triunghi de case. Iata cum arata vazut de aproape (foto DV):

Dincolo de str. Zebrului, nu mai exista nici o intersectie pe stanga, ci doar cladiri valoroase si impunatoare (foto DV):

Pe partea dreapta coborau dinspre Uranus un manunchi de strazi (Lazureanu, Minotaurului, Ecoului, Meteorului si Arionoaia). Momentan nu avem imagini de acolo. Dincolo de blocul cu 5 etaje mai exista o cladire, apoi, la capatul dinspre Calea Rahovei, se afla cinematograful Cosbuc (fotografie dinspre str. Arionoaia)

Dupa cum spuneam, numai o portiune de circa 250 metri (un sfert din lungimea strazii) a ramas in picioare, si pe o singura parte, restul fiind sacrificata pentru realizarea maretelor bulevarde ale Unirii si Libertatii. O soarta grea, ca si a mitropolitului Antim care, dupa ce a fost destituit de turci, a fost surghiunit la o manastire de pe Muntele Sinai, unde insa n-a mai ajuns, fiind executat pe drum.

PS. Verificand la fata locului, am putut constata ca mai exista o zona de pe str. Antim care a scapat de demolare. Mai precis, este vorba de capatul dinspre str. Sfintii Apostoli, segment ce a fost denumit str. Paul Orleanu. Aici au ramas pe loc cladirile de la nr. 6-12. Iata si o fotografie din zona, imobilul se afla la coltul cu str. Andromeda, azi disparuta:

Autor: Aventurierul

sursa:bucurestii vechi si noi

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

 1. Eugen Bonis
  Aug 08, 2011 @ 09:32:49

  Eu am fost a saptea generatie din familia mea, care s-a nascut si a locuit pe strada Antim, la Nr. 27. Era Vila din partea dreapta a scolii gen. # 122 in ani 70/80.
  Vila a fost construita de strabunicul meu, Aurel Micsunescu in ani 1929/1930. Eu am locuit acolo, pana in ultima zi cand a fost demolata in August 1983.

  E.B.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: