Cazărmii – o stradă pierdută în negura vremurilor

Nume cu rezonanţă, fosta stradă Cazărmii a avut o soartă de-a dreptul tragică, fiind distrusă în totalitate de buldozere în cursul lucrărilor de construcţie a Casei Republicii. Ea făcea legătura între străzile Uranus şi Antim, având o lungime de circa 1 km şi o lăţime mai mare decât a celorlalte străzi din cartier. Iată o hartă a zonei de care ne ocupăm:

După cum se poate observa, strada Cazărmii începea din Antim, în dreptul şcolii generale nr. 122. După primii 100 de metri era colţul cu str. Apolodor, unde se afla un imobil de 8 etaje, apoi cotea cam 45 grade spre stânga, ajungând la intersecţia cu str. Logofătul Nestor. Aici exista aşa-numita „casă cu fresce” în stil baroc, ce ascundea la interior fresce cu motive mitologice pictate de maeştrii Ştefan Luchian şi Constantin Artachino. Asta nu l-a împiedicat pe nea Nicu s-o facă „pulbere” (foto Gh. Leahu)

Lipită de ea, se afla clădirea unei secţii de miliţie, apoi urma biserica Alba-Postăvari, care ajungea până la colţul cu strada Bateriilor. Vis-a-vis de biserică, la nr. 33 se găsea o căsuţă, la colţul cu str. Justiţiei. În imagine se vede şi imobilul de 8 etaje pomenit mai sus, iar în spate – blocul de pe Apolodor (foto Dan Vartanian)

Casa era acoperită parţial de nişte tuburi din beton, aduse acolo pentru a fi instalate în noul sistem de canalizare. La scurt timp după fotografiere, a venit un excavator care a „rezolvat-o”. Dl. Gh. Leahu a fost pe fază şi a surprins utilajul care tocmai îşi terminase „opera”:

După colţul cu str. Bateriilor, pe dreapta la nr. 22, se afla o clădire cu 2 etaje în stil modern (foto DV)

Spre dreapta, urma intersecţia cu strada Militari, unde se urca o rampa abrupta, în curbă (diferenţă de nivel de 14 metri). Pe partea stângă începea str. Constantin Moroiu (foto DV)

Puţin mai sus, tot pe stânga, pornea str. Banul Mihalcea, o arteră puţin circulată, datorită îngustimii sale (foto Gh. Leahu)

În continuare, strada Cazărmii începea să urce mai abrupt, cotind şi la dreapta (foto DV).

Se pare că acesta a fost un loc preferat al fotografilor, graţie pitorescului său. În partea de sus a străzii, se afla intrarea Vităneşti, către stânga (foto GL)

După aceasta, urma o altă intrare numită Cazărmii, tot spre stânga. Între cele două intrări se găseau case în stil neo-românesc (un grup asemănător exista şi pe Lăzureanu)

Mai departe, se ajungea la intersecţia cu străzile Seneca (stânga) şi Fenix (dreapta), iar puţin mai încolo, pe dreapta, începea str. Miracolelor, de unde nu avem imagini. Ultimele 2 străzi (Fenix şi Miracolelor) ieşeau ambele în str. Militari, care acum se află sub Casa Poporului, nemaiavând nici un locuitor pe ea.

Dincolo de strada Seneca, pe stânga, se găsea fabrica Doina, cu profil cosmetic, având circa 50 de angajaţi. Era de fapt o anexă a fabricii Miraj de pe şos. Mihai Bravu. Există o fotografie a acestei întreprinderi, văzută din spate, dinspre fosta stradă Lăzureanu – noua Cale 13 Sept (foto DV)

În fine, la capătul dinspre str. Uranus, pe dreapta, se găsea fosta biserică Spirea Veche (numită de localnici şi Niţă Stere – foto GL)

Ridicată la jumătatea veacului al XVIII-lea de către doctorul Spiridon Kristofi (sau Spirea, cum îl botezaseră localnicii), este demolată şi refăcută în 1915 sub o formă mult mai rezistentă. În ziua de 27 aprilie 1984 a fost distrusă prin dinamitare.

Strada Cazărmii pare să fi fost o continuare a Căii 13 Septembrie dincolo de Uranus, la vale, dar, întrucât nu a avut mijloace de transport în comun care să o străbată, a dobândit un statut diferit. Capătul dinspre strada Antim se afla foarte aproape de Blocul Scriitorilor, care a supravieţuit până în ziua de azi.

Cam acestea ar fi de spus despre biata stradă (care astăzi nu mai există). Sper că într-o zi o să-i putem vedea macheta măcar la un muzeu. Până atunci, rămâne doar o simplă amintire.

Autor: Aventurierul
sursa:bucurestii vechi si noi
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: