Plante cu efecte toxice

Plantele de interior au efecte deosebit de benefice asupra vieţilor noastre. Acestea purifică aerul din interior, însă, multe dintre ele provin din zonele tropicale, unde se întâlneşte cel mai ridicat procent de plante otrăvitoare.
Dacă ai copii sau animale de companie, probabilitatea ca aceştia să înghită părţi din plantele ce se află la îndemâna lor este destul de ridicată. Îţi prezentăm câteva plante cunoscute pentru efectele lor toxice, de care ar trebui să te fereşti sau pe care ar trebui să le amplasezi în locuri inaccesibile copiilor sau animalelor.
.Aloe Vera – Aloe Barbadensis
Părţi otrăvitoare: seva
Ingerarea sevei poate provoca o reacţie purgativă (laxativă). Aloe Vera este o plantă cunoscută pentru efectele de vindecare ale arsurilor, tăieturilor şi altor probleme ale pielii, însă în cazul unor persoane sensibile pot să apară dermatite. Atunci când foloseşti Aloe, trebuie să îndepărtezi seva galbenă (toxică), abundentă mai ales la plantele bătrâne.
Aloe prezintă rădăcini puternice, fibroase, cu frunze dese, groase, cărnoase, de obicei cu margine dinţată şi care cresc direct din partea superioară a rădăcinii.

Amaryllis
Părţi otrăvitoare: bulbi.
Amaryllis este o plantă ce creşte în mod “forţat” în interior datorită florilor atrăgătoare din timpul toamnei şi iernii. Substanţa toxică este prezentă doar în cantităţi reduse, aşa că este necesară ingerarea unei cantităţi ridicate pentru a putea provoca simptome (ameţeli, vărsături).
Amaryllis are un aspect exotic şi tropical, cu flori mari, asemănătoare ca formă cu crinul, ce cresc pe o tijă lungă şi dreaptă, având la bază câteva frunze subţiri.

Anthurium andraeanum – Flamingo
Părţi otrăvitoare: toate părţile.
Ingerarea acestei plante nu prea are loc deoarece mestecarea cauzează foarte rapid iritaţii dureroase ale gurii şi gâtului. Simptomele pentru intoxicaţia cu această plantă sunt de regulă arsurile, disfagia (dificultate în înghiţirea alimentelor) şi răguşeala.
Flamingo necesită primăvara şi vara o udare abundentă, iar în timpul iernii, mai slabă, cu apă necalcaroasă. Această plantă preferă locurile umbroase, dar nu calde.

Caladium hortulanum – Caladium
Părţi otrăvitoare: toate părţile
Ingerarea poate provoca iritaţii severe ale gurii şi gâtului. Atât copiii cât şi pisicile, câinii sau alte animale de casă, care ar putea muşca din frunze sunt expuşi riscului.
Caladium este o plantă preferată pentru foliajul extraordinar. Culorile frunzelor includ o paletă largă de alb şi verde, roşu şi verde, alb cu pete roşii sau nervuri verzi, unele având chiar pete de culoarea lavandei.
Chrysanthemum – Crizantema
Părţi otrăvitoare: frunze, tulpină.
Expunerea îndelungată la această plantă, poate provoca în cazul unor persoane dermatite.
Genul cuprinde plante anuale, bianuale, perene, cu flori în formă de rozetă, de diferite forme, culori şi dimensiuni.
Crizantemele plantate în ghivece trebuie udate regulat şi tratate cu substanţe fertilizatoare în timpul perioadei de creştere, până când se formează bobocii.

Codiaeum variegatum – Croton
Părţi otrăvitoare: rădăcinile, seva şi frunzele.
Această plantă exotică este foarte frecventă în interioarele locuinţelor datorită frunzelor colorate.
Ingerarea rădăcinilor poate provoca iritaţii la nivelul cavitaţii bucale. Seva provoacă o serie de erupţii, aşadar este indicat să evitaţi un contact îndelungat cu aceasta plantă.
Crotonul este o plantă arbustivă cu frunzişul deosebit de atractiv prin formă si colorit, pe nuanţe de roşu, verde, galben, în timp ce florile mici, aşezate în ciorchini, nu prezintă nici un interes decorativ.

Clivia miniata – Clivia
Părţi otrăvitoare: rădăcinile.
Clivia conţine cantităţi reduse de alcaloizi. Este necesară ingerarea unei cantităţi semnificative pentru a provoca simptome de intoxicare. Simptomele generale sunt colapsul, diareea, paralizia, vărsăturile, hipersalivaţia.
Clivia, numită şi Crin roşu, este o plantă de apartament, rezistentă, care trăieşte şi înfloreşte mai mulţi ani.
Planta se caracterizează prin frunze de nuanţă închisă, lucioase, subţiri şi lungi, din mijlocul cărora, pe tije florale groase şi înalte, se formează o inflorescenţă de flori mici colorate în roşu-oranj.
Cyclamen persicum- Cyclamen
Părţi otrăvitoare: bulbi, rizomi.
Rizomii tuberculari sunt amari şi se găsesc sub pamant aşa că probabilitatea ca animalele sau copiii să le înghită este destul de scăzută.
Cyclamen este o plantă perenă care se prezintă ca o tufă, cu frunze de culoare verde-albicios, răsucite şi cu flori deosebit de frumoase, albe, roşii, violet, susţinute de pedunculii florali mai înalţi decât tufa.
Această plantă preferă încăperi luminoase, cu temperatură moderată şi umiditate ridicată în atmosferă.

Euphorbia pulcherrima – Poinsetia
Părţi otrăvitoare: seva, frunzele, pedunculul.
Această plantă nu mai este considerată una deosebit de toxică. Reacţiile provocate sunt dermatite, ameţeli şi vărsături.
Cunoscută şi sub denumirea de Steaua Crăciunului, Poinsetia este o plantă perenă care după înflorire trece printr-o perioadă de repaus de circa 2 luni şi înfloreşte iarna.
Poinsetia solicită lumină intensă (insuficienţa de lumină duce la desfrunzirea plantei). Totuşi, vara, în zilele cu insolaţie puternică se impune umbrirea uşoară a plantei.

Datura arborea – Trompeta îngerilor
Părţi otrăvitoare: toate părţile.
Datura conţine alcaloizi toxici care pot provoca intoxicaţii severe atât la oameni cât şi la animale. Simptomele cele mai frecvente pentru intoxicaţiile cu această plantă sunt: agitaţie, convulsii, halucinaţii, temperatură crescută, somnolenţă.
Datura este o plantă lemnoasă, exotică, ornamentală prin florile mari, parfumate, care atârnă ca nişte pâlnii. Este potrivită pentru holuri spaţioase, saloane sau sufragerii.

Dieffenbachia
Părţi otrăvitoare: toate părţile.
Datorită frunzelor deosebite, această plantă este una foarte frecventă în locuinţele multor persoane. În situaţia în care este ingerată Dieffenbachia provoacă umflarea imediată a gurii şi gâtului. Evitaţi de asemenea şi contactul sevei cu ochii, deoarece aceasta poate provoca dureri mari şi umflături.
Dieffenbachia este o plantă deosebit de decorativă prin frunze mari, oval-alungite, cu numeroase striuri şi pete albe sau galbene.
Hedera Helix – Iedera
Părţi otrăvitoare: frunze.
Se cunoaşte faptul că această plantă a provocat intoxicaţii în cazul câinilor şi oamenilor. Simptomele ce apar în cazul ingerării sunt: dificultatea respiraţiei, convulsiile, vărsăturile şi chiar paralizia.
Această plantă poate fi întâlnită într-o varietate de forme, culori şi texturi ale frunzei. Trebuie să fie plasată lângă o fereastră orientată spre nord sau într-un loc în care poate beneficia de lumină filtrată.

Hydrangea macrophylla – Hortensia
Părţi otrăvitoare: frunzele şi mugurii.
Simptomele în cazul ingerării includ vărsături, dureri abdominale, letargie. Persoanele sensibile pot să prezinte dermatite în momentul îngrijirii acestei plante.
Hortensia începe să înflorească la începutul verii şi continuă până toamna târziu.
Această plantă nu este de interior, dar puteţi planta hortensii în ghivece pe balcon. Dacă doriţi să faceţi acest lucru folosiţi pământ afânat şi plasaţi ghiveciul la est sau la vest, pentru a se bucura de soare numai jumătate din zi.

Monstera Deliciosa
Această plantă este foarte des întâlnită în spaţiul locuinţelor datorită rezistenţei sale crescute în condiţii foarte diferite.
Trebuie să vă feriţi copiii şi animalele de companie de această plantă, deoarece poate provoca o serie de probleme. Simptomele generale ce apar în cazul intoxicaţiei cu această plantă sunt iritaţii ale gurii, pierderea glasului, umflăturile şi răguşeala.
Monstera sau Philodendron cu frunza ruptă, se caracterizează prin frunze verzi, lucioase, pinate şi perforate, cu găuri lunguieţe.
[photo]12253766[/photo]
Philodendron
Părţi otrăvitoare: frunzele, seva.
Simptome: erupţii şi mâncărimi la nivelul pielii.
Philodendron este o plantă de apartament decorativă, frecvent întâlnită în birouri sau holuri.
Preferă camerele calde şi umiditate atmosferică mai ridicată. Îi place lumina, dar fără soare direct. Tolerează bine şi semiumbra.
Plantă originară din America tropicală, Philodendronul cuprinde aproximativ 120 de specii de mare efect ornamental.
[photo]12253749[/photo]
Rhododendron
Părţi otrăvitoare: toate părţile.
Feriţi-vă copiii şi animalele de această plantă şi nu permiteţi ingerarea nici unei părţi ale acesteia, deoarece are efecte toxice.
Planta este atrăgătoare atât prin mărimea şi alcătuirea florilor, care pot fi simple sau bătute, cât şi prin coloritul viu, în tonuri şi nuanţe de la roşu închis sau violet până la roz şi alb.
Rhododendronii sunt plante care împodobesc în special spaţiile semiumbrite şi răcoroase.
[photo]12253728[/photo]
Solanum pseudocapsicum
Părţi otrăvitoare: fructele şi frunzele
Copiii şi animalele care înghit cantităţi moderate din fructele sau frunzele acestei plante pot să prezinte dureri abdominale şi vărsături.
Solanum pseudocapsicum este un arbust, care poate ajunge şi până la 75 cm înălţime. Uşor de cultivat, prezintă fructe ceva mai mari, globulare, care atunci când ajung la maturitate sunt de un roşu aprins.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. luci
    mai 28, 2010 @ 21:38:16

    Articolul tau este deosebit de informativ si util! Daca te intereseaza ceva pe acelasi subiect poti gasi o lista destul de mare despre primul ajutor in intoxiactiile cu plante la adresa http://selene.ro/articole/primul-ajutor-in-intoxicatiile-cu-plante .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: