Muzica…o terapie pentru toti

Muzica inseamna, ca si lumina, vibratii. Sunetele si culorile pot determina vibratii care „convin indivizilor perturbati, bolnavi in spirit sau in corp” spunea Edgar Cayce. Armonia sunetelor poate scoate oamenii din stari de angoase, frustrari, le da incredere in viata, ii fortifica. In mitologia greaca sunt prezente intamplari din viata zeilor in care boala este alungata cu ajutorul muzicii. Zeul Asclepios, zeul medicinii, tamaduieste suferintele oamenilor apeland la muzica, iar Herodot recomanda muzica ca forma deosebita de tratament. Plutarh aminteste de muzicianul Thaletas din insula Creta, care ar fi „curatat” Sparta de ciuma, cu ajutorul muzicii, iar David a reusit sa il vindece pe regale Saud cu ajutorul cantecelor la harpa.
Dacii practicau descantece pline de mister, utilizand melodii care amplificau sugestia provocata prin cuvinte. Si astazi unele triburi din Africa, Asia, Australia recurg la muzica si dans pentru a trata suferintele bolnavilor. Fiind un factor de mare subtilitate, muzica se alege in functie de varsta, sex, pregatire intelectuala etc. „Muzica este un grai in care se oglindesc fara posibilitate de prefecatorie, insusirile psihice ale oamenilor, popoarelor” ( George Enescu). Cayce spune „Fiecare entitate individuala vibreaza pe anumite lungimi de unda exacte. Orice boala sau perturbare, creaza in corp vibratii opuse, adica necoordonate, in dezacord corpul/inteligenta/spiritul acelui individ. Si … daca se folosesc anumite vibratii, se observa o reactie. Anumite vibratii sunt necesare in calitate de contrapunct: ele sunt necesare ca sa provoace o modificare”.
Meloterapia este o forma a psihoterapiei in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (in loc de vorbire) si care este indicata de terapeut in functie de problemele fiecarui pacient. Astfel pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie. Meloterapia poate lua doua forme: o modalitate activa – practica unui instrument muzical; o modalitate pasiva – ascultarea muzicii.
Inca inainte de a ne naste, cam din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, cum ar fi bataile inimii sau curgerea sangelui, dar si cele din afara ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei – ritm, dinamica, melodie – iar dupa nastere cu atat mai mult. Pana in clipa cand un copil incepe sa vorbeasca, el invata totul pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cantecelelor, al tipetelor – o muzica primara a carei experienta ne ghideaza o viata intreaga. De aceea, preocuparea muzicala inca din prima copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.
Tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere, toate sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Cand esti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica usor. Insa daca ti-e frica, te doare ceva sau esti stresat, ritmul cardiac ramane „inghetat” pe o anumita frecventa.
Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizonul pot fi coborate cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicina. Asa, de exemplu, femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica, pacientii care asculta muzica inainte de o operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atat de incarcat si activitatea cerebrala se desfasoara mai linistit. Urmarea este ca se folosesc mai putine medicamente.
Ar fi bine daca te-ai folosi de efectul calmant al muzicii in fiecare zi. Poti sa fii propriul tau muzicoterapeut, cu un program absolut personal. Pentru linistire sau in situatii stresante asculta cel mai bine muzica clasica, melodii romantice sau cantece de inima albastra. Daca vrei sa scapi de emotiile unui examen sau sa te pregatesti pentru un interviu important, poate sa fie si ceva mai animat. Cel mai bine este sa-ti pui pur si simplu discul preferat si efectul antistres apare imediat. Caci terapeutii subliniaza: ceea ce iti place tie personal actioneaza cel mai bine si cel mai intens.
Ultima gaselnita a profesionistilor: o combinatie de aromoterapie – cateva picaturi de ulei parfumat intr-o lampa speciala – si o muzica compusa special, cu efecte linistitoare, invioratoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru aceasta meditatie muzicala are insa nevoie de cel putin o jumatate de ora timp liber.
Studiile de psihologie efectuate pana acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea urmatoarelor recomandari: pentru calmarea sistemului nervos-Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner; pentru destindere psihica si relaxare-Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis; pentru combaterea oboselii si surmenajului-Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg; pentru tratarea starilor depresive-Carnavalul de Dvorak; pentru calmarea starilor de agitatie-Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner; pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative-Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart; pentru calmarea marilor suferinte care apa in urma unor întamplari tragice-Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.
O muzica foarte ritmata si nuantata poate juca un rol stimulativ, determina reactii care incita organismul la actiune. Apeland la aceast tip de muzica productivitatea muncii creste, scad absentele de luni dimineata. Muzica clasica audiata de cei care muncesc fizic a redus productivitatea muncii. Sunt rezultate ale studilor facute in SUA, Anglia, Japonia. Muzica ritmata place in special persoanelor tinere, cele mai varstnice preferand muzica clasica, calma, mai putin ritmata.
Cu toate ca la noi in tara meloterapia nu este atat de populara, totusi exista oameni care incearca sa o faca cunoscuta. In Timisoara, un terapeut muzical ajuta pacientii unui cabinet de stomatologie sa se relaxeze inainte de interventii. Gheorghe Iovu este singurul compozitor de muzica terapeutica din Romania, iar de mai bine de trei ani canta in cabinetul stomatologic al sotiei sale. Timisoreanul a inceput sa compuna melodii pentru terapie dupa 1989 si a scos pana acum opt albume, piesele sale fiind utilizate si in cabinete medicale din strainatate.
Studiile au relevat ca lipsa muzicii este resimitita puternic si poate contribui impreuna cu alte cauze la imbolnivire. Fiind o terapie deosebit de puternica este recomandata tuturor.

sursa: articole internet

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: