Poveste cu un canar si o tigaie

A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii
materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul
era urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc. Fara
nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de
mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un
canar. In acest mod, vaporii de aer ridicati din tigaia ce se
incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa
substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie.
La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele
toxice din aer.
Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la o anumita
temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza foarte mult.
Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic in ea un
timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana la
scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care temperatura
de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Deci nici
pusa in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si
care trag un semnal de alarma.

Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre,
cele mai practice ni se par a fi cele de teflon – pentru ca ele au un
strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa
acest avantaj aduce cu sine un mare minus – tigaile sunt toxice.
Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul
protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante
toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi
cancerul, dar si alte afectiuni.
Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste
ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8.
Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de
teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon, in detergentul de rufe care
nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa
murdaria sa adere la tesatuta.
Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in
organism in 3 moduri – prin inhalare, prin piele si prin ingerare o
data cu mancarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora
actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru
gatit sunt acoperite de teflon.
Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai
avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar
si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la
caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din
orice material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc),
orice vas pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat
cu faina etc) face fata “provocarii” in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat
cele de teflon.

Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele de yena/sticla. Sticla nu se descompune in nici
un mod la gatit.
2. Vasele de fonta. Ikea – vasele Senior – tigaie pentru prajit la 150
de lei.
3. Vasele de otel inoxidabil.
4. Vasele de aluminiu – desi si aluminiul se descompune si
poate cauza probleme in aceeasi arie – cancer, tumori etc,
este de preferat in fata teflonului.

Articole despre toxicitatea
teflonului:
http://www.viviente.com/2006/01/toxic_teflon_n…
http://tuberose.com/Teflon.html
http://www.loe.org/shows/segments.htm?programI…

Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante
care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa
om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine
cunoscute.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: