1989, an sângeros cu eroi în Timişoara şi Bucureşti

După 20 de ani de la acest moment istoric cu multe fertfe omeneşti, încercăm să rememorăm faptele cu imagini din cele două mari oraşe, Timişoara şi Bucureşti.

Constantin Duma

Zeci de mii de oameni din comunele şi oraşele judeţului Timiş se îndreptau spre Piaţa Operei din Timişoara, purtând pancarte cu mesaje anticomuniste şi steaguri cu stema Republicii Socialiste România decupată.

Jurnalul.ro

Tineri revoluţionati, o pate din aceştia azi eroi, împreună cu militarii armatei române, încearcă să alunge dictatorul şi totodată comuniştii care îl susţineau la putere la acea dată.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romanian_Re- volution_1989_Demonstrators.jpg

În legătura cu dosarele Revoluţiei, aşa cum ştim, acestea încă nu au fost elucidate, adevărul nu este cunoscut nici la această dată.

Procurorul militar Dan Voinea spune: „Dosarele Revoluţiei nu au fost finalizate pentru că nu a existat voinţă politică”.

În concluzie, preşedintele românilor, Traian Băsescu are dreptate când afirmă că trebuie reformată şi clasa politică şi instituţiile statului, altfel riscăm să rămânem la coada Europei.

Finalizate în proporţie de 80%, dosarele Revoluţiei nu au ajuns în instanţe deoarece au fost întotdeauna presiuni politice, a declarat la RFI fostul procuror militar Dan Voinea. Acesta s-a ocupat de aceste dosare până când i-au fost luate de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, nemulţumită de ritmul anchetelor.

Adevărul.ro

O ştire de ultimă oră de la BBC, după declaraţiile preşedintelui „Asociaţiei 21 Decembrie 1989”

Pe 21 şi 22 decembrie 1989, revoluţia română a ajuns la climax. Dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit. Milioane de oameni se veseleau. Dar, există încă mule întrebări fără răspuns în legătură cu ce s-a întâmplat în continuare, titrează BBC.

„21 – 22, cine-a tras in noi?” este o întrebare care încă îl bântuie pe Teodor Mărieş, unul dintre mulţi români care sunt convinşi că revoluţia română din 1989 nu a fost ceea ce părea a fi. Unii susţin că, în ciuda aparenţelor, nu a fost o revoluţia făcută de oameni, ci mai degrabă o lovitură de stat condusă de o elită puternică.
La 20 de ani de la detronarea fostului dictator comunist Nicoale Ceauşescu, Mărieş este încă dornic să afle adevărul.

Aproape 100 de persoane au fost ucise în noaptea dintre 21 şi 22 decembrie 1989, după o încercare disperată a acoliţilor lui Ceauşescu de a opri valul de manifestanţi adunaţi aproape de sediul Comitetului central al Partidului Comunist.

Mărieş, în vârstă de 47 de ani, este în prezent preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, grup ce reuneşte revoluţionarii care au supravieţuit după acea noapte.

Paradoxal, nu evenimentele petrecute înainte de 22 decembrie – data la care Ceauşescu a fugit din clădirea Comitetului Central pentru a fi prins mai apoi şi judecat într-o „parodie de proces”, iar trei zile mai târziu executat, atrag atenţia lui Marieş, ci ceea ce s-a întâmplat după acea dată.

Circa 1.100 de oameni au murit în timpul Revoluţiei din România, scrie BBC, dintre care mai mult de 900 au fost ucişi duăa acea dată, când Frontul Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, a preluat puterea statului român.

Mărieş refuză să accepte povestea oficială a acelor zile, potrivit căreia, după cădrea guvernului, membri „terorişti” ai Securităţii luptau disperaţi pentru a-l salva pe Ceauşescu.

Pentru el, revoluţia a fost deturnată, iar vărsarea de sânge provocată de membri ai fostului regim, o formă de haos organizat, condus pentru a legitima preluarea puterii de catre ei.

Ion Iliescu ştie, după părerea mea, ce s-a întâmplat la revoluţia din 1989. Aproximativ 900 de oameni au fost ucişi după ce acesta a preluat puterea, declară Teodor Mărieş, potrivit BBC.

Astăzi, 22 decembrie a.c. am trecut prin „Pasajul Universităţii” fiind plăcut impresionat de ceea ce am văzut acolo:

Foarte interesant a fost şi spectacolul ce a avut loc duminică 20 decembrie a.c.la Casa de Cultură a MAI.
Scriitorul şi compozitorul Marin Voican Ghioroiu, revoluţionar, dar şi corespondent al MCP Press Agency, a încântat publicul spectator cu poezii şi poeme, pe care le-a dedicat cu măiestrie şi recunoştinţă bravilor eroi români, a căror faimă este recunoscută în întreaga lume. Tot cu acest prilej, renumita soprană Rodica Anghelescu şi „Ansamblul Ciocârlia” au demonstrat înalta valoare a artiştilor români, care întotdeauna au apreciat tradiţiile naţionale şi mai ales, cele militare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: