Spitalul Coltea

Spitalul Clinic Colţea este un spital din Bucureşti situat în sectorul 3 al municipiului. Unitate medicală cu tradiţie, spitalul a fost locul în care au profesat mari nume româneşti în domeniul medical precum Nicolae Creţulescu, cel care a pus aici bazele şcolii de microchirurgie. Spitalul Colţea a fost una din primele baze de învăţământ medical din România.

Istoric

A fost primul spital din Bucureşti, construit la 14 decembrie 1704, din iniţiativa spătarului Mihai Cantucuzino, pentru a fi un spital pentru săraci. Organizarea şi funcţionarea spitalului s-a făcut după modelul spitalului Ospedale di S. Lazzaro e Medicanti din Veneţia.
Istoria acestui asezamant medical a inceput in 1704, cand spatarul Mihai Cantacuzino a infiintat spitalul. Atunci, unitatea nu avea decat 24 de paturi, 12 pentru femei si 12 pentru barbati. Singurul cadru medical era un farmacist. Asistentii medicali de astazi nu erau decat niste barbieri care scoteau masele.
Printre primii medici romani care au lucrat la Coltea s-a numarat Nicolae Cretulescu, care a infiintat scoala de microchirurgie.
„Spitalul Coltea a fost prima baza de invatamant. In 1859 s-au infiintat primele specialitati medicale, adica chirurgia, medicina interna si oftalmologia. De aici au provenit trei ministri: Constantin Angelescu, Nicolae Cretulescu si Gheorghe Asachi. Tot din acest spital au provenit si multi ministri ai Sanatatii”, povestea prof. dr. Nicolae Angelescu, chirurg si presedintele Fundatiei „Coltea”.
Medicii au amintit si cum erau finantate prin 1800 spitalele, cand nu exista Casa de Asigurari. Astfel, in 1842 s-a pus baza Eforiei spitalelor, banii pentru aceste unitati fiind dati de marea boierime.

Pe vremea cand Bucurestii erau batuti de copite de cai si roti de carute, in centrul comercial, unde opreau la hanuri toti negustorii de la Lipsca, s-a construit primul spital, pe langa una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti.

Spitalul Coltea exista din primii ani ai secolului 18. In 1704, Spatarul Cantacuzino a inceput constructia unui ansamblu care cuprindea, pe langa bisericuta, o scoala, un spital, o spiterie si un turn-clopotnita, cel mai inalt din oras pe vremea aceea. Numele lor provenea de la cel al clucerului Coltea Doicescu, fostul proprietar al terenului respectiv.

Putini ani mai tarziu, in 1739, spitalul a ars, fiind refacut in stil neo-clasic pe parcursul secolului 19. Cladirea care (inca) mai sta in picioare, langa Universitate, TNB si Palatul Sutu, a fost terminata prin 1860. Fiind cel mai vechi spital din Bucuresti, a ramas cel cu cea mai indelungata traditie si primul loc unde s-a infiintat o scoala de chirurgie si s-au facut primele ore de anatomie pe cadavre.

In stare precara destul de avansata, ansamblul de cladiri Coltea este in curs de refacere. Prima a fost pe lista bisericuta, cu hramul Sfintii Trei ierarhi, afectata serios de cutremurul din ’77. Lucrata in stil baroc italian cu ornamente brancovenesti si avand o pictura murala originala a pictorului Tattarescu (din 1871), urma sa fie restaurata pe la mijlocul anilor ’80, insa lucrarile au fost oprite brusc in ’86 si biserica inchisa.

Redeschisa brusc odata cu revolutia, in ’89, cand clopotele ei au insotit evenimentele din piata Universitatii, se afla de ani foarte multi in reparatii, strivita de schelele din jurul ei. Abia de curand a inceput sa revina la viata, cu acoperis nou si lucios si varuiala proaspata, alba.

Putin mai incolo, policlinica-ambulatoriu Coltea isi traieste ultimele zile. In locul ei va fi inaltata o cladire moderna, cu locuri de parcare si noi facilitati pentru spital. Acest lucru ridica desigur voci foarte nemultumite, atat de distrugerea cladirii, care se asorteaza arhitectonic cu restul zonei, cat si din cauza ca acest lucru ar crea un precedent si ar lasa astfel deschisa posibilitatea construirii cladirilor moderne in centrul vechi. In acest sens, exista si petitii.

In ciuda lor, este oficial. Un comunicat de presa de la primaria sectorului 3 anunta emiterea autorizatiei pentru demolarea corpului policlinicii, deoarece „reabilitarea spitalului Colţea va contribui la imaginea civilizată, urbană a centrului Capitalei precum şi la funcţionarea acestui ansamblu spitalicesc în condiţii moderne şi civilizate, la standardele europene la care aspirăm cu toţii.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: