FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER

Multitalentat artist austriac, pictor, grafician şi arhitect, cu numele real Friedrich Stowasser (explicaţia schimbării numelui: „Sto” în l.rusă înseamnă „o sută”, respectiv „Hundert” în limba germană). si cel mai important artist plastic vienez contemporan.

Este renumit mai ales pentru proiectele sale arhitectornice care au schimbat radical aspectul orasului, dar i-au adus si critici datorita stilului neconventional folosit.
si-a facut studiile la Academia de Arte din Viena, unde a ramas insa doar patru luni, hotarand apoi sa lucreze independent.

Va adopta pseudonimul de ” Friedensreich Hundertwasser” ca nume oficial.
calatoreste in Africa de Nord si la Paris, unde descopera fascinat lucrarile unor artisti precum Gustav Klimt sau Paul Klee, care il vor influenta decisiv.

Primul mare succes international il are la Bienala de la Venetia, unde Hundertwasser va soca opinia publica prin declaratiile sale, care sustineau nudismul, pacea mondiala, ecologia si mai ales necesitatea unor noi curente si forme arhitecturale.

Spre deosebire de alti artisti Art Nouveau, pentru Hundertwasser arta avea in principal rol decorativ.

Tablourile sale bogat colorate se caracterizează prin forme naturale şi linii curbe în spirală.

Hundertwasser a fost inspirat de mişcarea artistică Secession din Viena.
a dezvoltat un adevărat Stil Hundertwasser prin picturi, afişe, multiplicate în articole de massă sub formă de baticuri, umbrele şi alte obiecte de uz comun, care i-au adus un renume internaţional.

Hundertwasser a proiectat şi a contribuit la execuţia multor clădiri, dintre care foarte cunoscute sunt Hundertwasserhaus („Casa Hundertwasser&quot în Viena, Hundertwasser-Bahnhof („Gara Hundertwasser&quot în Uelzen, Hundertwasserhaus („Casa Hundertwasser&quot în Wittenberg.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: